De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen. Fysiotherapie is een vierjarige opleiding op tenminste HBO-niveau.
De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of u gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. De fysiotherapeut zal in een eerste gesprek vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan, wat de klacht doet toe- of afnemen, de symptomen etc.
Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen met uw fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. Hij wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u (weer) kunnen, de zogenoemde hulpvraag?
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de fysiotherapeut de klachten beoordeeld aan de hand van specifieke testen voor het bewegingsapparaat en zenuwstelsel. De fysiotherapeut onderzoekt het lichaamsdeel waar u last van hebt, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u uw lichaam beweegt.
Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een fysiotherapeutische diagnose worden gesteld. Samen met de zorgvrager zullen de gegevens besproken worden om tot een plan van aanpak te komen.
Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Deze stoornissen kunnen zich bevinden in spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook functiestoornissen aan hart, longen, zenuwstelsel, bloedvaten en huid behoren tot het indicatie gebied voor behandeling bij een fysiotherapeut.
Klachten waarmee de zorgvrager bij de fysiotherapeut komen zijn zeer uiteenlopend:
- Pijn
- Krachtsvermindering
- Bewegingsbeperkingen
- Duizeligheidsklachten
- Chronische ziekten
- Neurologische ziekten, zoals een beroerte (CVA)
- Conditionele problemen als gevolg van klachten met de ademhaling en/of circulatie, zoals COPD
- Sportblessures
- Spanningsklachten
- Leefstijladviezen
De klachten kunnen zijn ontstaan door overbelasting, sporten, trauma, houdingsproblematiek, werk of veroudering.
De behandeling kan verschillende vormen omvatten, zoals bijvoorbeeld bewegings- en oefentherapie.
Naast de fysiotherapie zijn er speciale vormen van therapie mogelijk, zoals manuele therapie, geriatriefysiotherapie, kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie en medische trainingstechnieken. Daarnaast zijn er nog speciale therapievormen voor het behandelen van specifieke klachten, zoals Claudicatio Intermittens, COPD, valpreventie, etc.
Behandeling kan op verwijzing door een huisarts of specialist, ook is er de mogelijkheid om zonder verwijzing de fysiotherapeut te bezoeken, via directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF).
Meer informatie vindt u op de site 'de Fysiotherapeut' en op de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie (KNGF).
Fysio, fysio, Fysio Beek, fysio Beek, Fysio beek, fysio beek, Fysiotherapie, fysiotherapie, Fysiotherapie Beek, fysiotherapie Beek, Fysiotherapie beek, fysiotherapie beek, Fysiotherapeut , fysiotherapeut , Fysiotherapeut Beek, fysiotherapeut Beek, Fysiotherapeut beek, fysiotherapeut beek,
Therapie, therapie, therapie Beek, therapie beek, KNGF.