In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. De manueel therapeut kijkt naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.
Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding Manuele Therapie gevolgd op masterniveau. De kwaliteit van de manueel therapeut wordt gewaarborgd door het Centraal Kwaliteits Register (CKR).
De manueel therapeut onderscheidt zich van reguliere fysiotherapie doordat hij/zij:
- uitgebreide en specifieke kennis heeft van de werking en de ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de armen en benen;
- complexe manuele vaardigheden kan toepassen voor het diagnosticeren en behandelen van functiestoornissen van gewrichten van de wervelkolom en de armen en benen, specifieke gewrichtsmobilisaties en high velocity thrust technieken (manipulaties);
- een hoog-ontwikkeld denkniveau bezit voor het analyseren van gezondheidsproblemen vanuit een bio-psychosociaal perspectief.
- klinische en wetenschappelijke vraagstukken signaleert en analyseert door gebruik te maken van de principes van Evidence Based Practice (EBP), zodat op basis van het huidige beste bewijsmateriaal beslissingen kunnen worden genomen voor en met de individuele patiënt.
Aandoeningen waarin de manueel therapeut aanvullende kennis en kunde bezit:
- Hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
- Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen.
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.
- Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.
- Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek.
- Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.
- Lokale gewrichtklachten in heup, knie, schouder etc.
- Elleboogklachten, zoals tenniselleboog.
U kunt via directe toegankelijkheid of na verwijzing bij ons een afspraak maken voor behandeling.
Meer info vindt u op de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) of de Internationale Vereniging voor Manuele Therapie (IFOMPT).
Patrick Vonken en Sjoerd Corstjens zijn de manueel therapeuten van Fysiotherapie Vonken.